Van Start up naar Scale up. Let’s do IT!

Men, wat een uitdagende fase van de groei van ons bedrijf is dit! Toen finance mij laatst een seintje gaf dat we dwars door alle records heen gingen qua groei in omzet en aantallen (+ 60%!) vond ik dat natuurlijk te gek, en uiteraard werd dit gevierd met Champagne, maar tijdens het leegdrinken van mijn glas passeerden in mijn hoofd alle noodzakelijke investeringen de revue. En opeens leek 60% groei niet meer zo extreem veel, maar voornamelijk te weinig. Voordat ik het door had liep ik door naar de afdeling sales. Dit kan sneller en beter!

En opeens weet ik het zeker: Bye Bye Start up, Hello Scale up! Zo voelt het dus, de volgende fase. Zoiets als van kind naar volwassen. De speeltijd is voorbij. En dat is preciés wat we nodig hebben om verder te groeien. Een markt die ons serieus neemt, want wij kunnen dit! Niet zomaar, maar als de beste. En dat was exact het seintje dat finance gaf: ‘Jet, het is tijd voor de volgende stap!’ Die Champagne was terecht.

missie

Van de 400 start ups bestaan er na 5 jaar nog 200. Slechts 1% bereikt de scale up fase. Ons bedrijf voldoet ruimschoots aan alle criteria. We zijn supergoed schaalbaar, onze diensten zijn voor een zeer groot gedeelte van de markt van toegevoegde waarde en Europa roept. Toen we vorig jaar van twaalf naar veertig collega’s groeiden, werden onderwerpen als ‘het belang van de bedrijfscultuur’ en ‘procesoptimalisatie’ opeens relevant.

De missie is glashelder: meer focus aanbrengen, (geen tijd en geld meer verspillen aan zoeken) we hebben de basis, en nu blíjven verbeteren. De wereld moet ons nog leren kennen, dus meer en gerichter investeren in marketing. Onze klanten zijn ‘nieuwe platform-users’, deze nieuwe gebruikers willen wij in één keer kennis laten maken met ons platform, dat voor ieder verzendend bedrijf en consument voordelen heeft!

ondernemen

Ik kan helemaal meediscussiëren over agile en lean werken. Alle trends van zelfsturend tot vloeibare organisatievormen ben ik tegengekomen in mijn zoektocht naar de optimale organisatiestructuur. Maar inmiddels laat ik me niks meer wijsmaken. Krampachtig vasthouden aan structuren omdat dit volgens het boekje logisch zou zijn?!? Alles tot achter de komma willen uitleggen of vastleggen? Mijn belangrijkste les als ondernemer is zonder meer het moment geweest dat ik de kracht van mijn eigen inzicht als ondernemer niet moest onderschatten. Ondernemen is een vak apart. De mix van een sterke intuïtie, het zien van kansen en dit vertalen in een heldere doelgerichte visie en dit realiseren door het inzetten van talent in je bedrijf = ondernemen.

 

‘Durven loslaten is een onderdeel van succes’

 

Juist op het goede moment loslaten werkt soms als een elastiekje, essentieel is dan wel dat het de goede kant op schiet. De duidelijk gedefinieerde stip op de horizon weer een stukje dichterbij!
Mijn collega’s zullen beamen dat ze volledige vrijheid ervaren in het nemen van de beslissingen. De termen zelfstandige of zelfsturende teams kwam als een geschenk uit de hemel voor mij. Ik heb namelijk helemaal geen tijd om iedereen te controleren en al had ik de tijd, dan vind ik controleren ook nog eens helemaal niks aan. Wat ik wel superleuk vind, is om te zien hoe mensen (langzaam) groeien in hun functie. En ja het klopt, dit is niet altijd het meest kostenefficiënt (op de korte termijn) maar wel heel erg duurzaam! En dat is precies de pokon die ons bedrijf nodig had.

pionier

Als ondernemer vond ik de eindverantwoordelijkheid soms best intens maar als ik dat afweeg tegen het trotse gevoel dat ik al die keren heb ervaren wanneer op maandagavond de updates live gaan en aan ons hele team denk, dat er dagelijks alles aan doet om verzenden makkelijker te maken voor onze klanten, vind ik het vooral super cool!
Ik sta aan de vooravond van de grootste stap in mijn loopbaan als Keen-onderneemster. Ik ga de rol van CEO overdragen. Ik ben een pionier in hart en nieren. KeenDelivery wordt volwassen met een uitdagende weg te gaan, daar past een ander kaliber CEO bij. De overtuiging van de groeipotentie van dit bedrijf gaat veel verder dan vast te willen houden aan mijn rol.

dankbaar

Als ik één woord moet kiezen bij deze stap, kies ik voor dankbaar.
Vol vertrouwen ga ik de leiding overdragen. Ik ben er ontzettend trots op dat ik mijzelf altijd de founder van het innovatieve verzendplatform KeenDelivery mag blijven noemen. Wat heb ik dit met onnoemelijk veel plezier en passie gedaan. Als ik één woord moet kiezen bij deze stap, kies ik voor dankbaar. Dankbaar voor de mooie mensen die ik door KeenDelivery heb leren kennen, Dankbaar voor het zakelijke succes en Dankbaar voor de mooie vooruitzichten die ik heb!

Gepubliceerd op 9 mei 2017